El punto álgido de la fiebre

mo-farah

Sevilla obre aquest cap de setmana una marató de maratons. La distància de Fil·lípides està de moda i des d’aquest diumenge fins ben entrada la primavera milers de corredors populars faran realitat els seus somnis. Fa mesos que es preparen per a la gran cursa i, pràcticament, ja és a tocar. Ara unes sèries, ara un fartlek, ara una tirada llarga…plat de pasta, suc de taronja, torrades i un iogurt. I descans, el màxim, que ja desgastem prou el cos en els entrenaments. En els últims anys, amb el boom de córrer han sorgit curses noves com si fossin bolets, per donar cabuda als nombrosos corredors que anaven apareixent. La ultradistància i el trail estan guanyant molts adeptes però la mare de totes les batalles continua sent la MARATÓ (escrit així, en majúscules, ja que em sembla important que es recuperi el respecte per la mítica distància).

Aquest any pot ser la pera: a Sevilla (23 de febrer) li seguirà Barcelona (16 de març) i unes setmanes després, Madrid (6 d’abril). Són les tres principals maratons del primer semestre de l’any i l’èxit de participació tornarà a ser brutal. Una de les coses que més valorem els corredors populars és el fet de poder competir, en una mateixa cursa, amb els millors especialistes de la distància. Sobre l’asfalt i un cop es dóna el tret de sortida, tots som iguals. Una setmana després del MAPOMA, el 13 d’abril, a Londres hi haurà llamps, trons…i un munt d’estrelles. De la Marató de Londres d’aquest any se’n parlarà durant molt de temps.

La febre maratoniana ha arribat als atletes d’elit i a la capital britànica hi coincidiran els millors entre els millors (els presento per palmarès, que impressiona més que el nom): el campió de la Marató de Londres de l’any passat, Tsegaye Kebede (2:06:04); el posseïdor del rècord de la prova, Emmanuel Mutai (2:04:40, l’any 2011); el vigent campió olímpic i del món de la distància, Stephen Kiprotich; i l’home que té el rècord del món, Wilson Kipsang (2:03:23). Per si no fos prou gran el llistat de cracs, a tots ells se’ls ha afegit un debutant que amenaça d’endur-se tot el protagonisme, un tal Mohammed Farah.

Va néixer a Mogadiscio (Somàlia) però competeix pel Regne Unit, té trenta anys i és el vigent campió olímpic i del món de 5.000 i 10.000. L’afany de Mo Farah per dominar-ho tot l’ha fet decidir-se a fer el salt a la marató i arribarà a Londres després d’haver-se passat tres mesos als camps d’entrenament d’Eldoret (Kènia), on corre més de 200 quilòmetres a la setmana.

Alguna cosa ha canviat. No només valen les proves de pista. L’atletisme en ruta, pels carrers de les ciutats, ja té un aparador més. El passat mes de setembre, a Newcastle, a la Great North Run (vuere vídeo) es va viure una de les millors batalles que es recorden. Farah, imbatut a la pista els últims anys, va ser vençut per l’etíop Kenenisa Bekele que, després d’unes llargues temporades lesionat, torna amb força. Bekele també debutarà en una marató, tot i que va declinar coincidir a Londres, amb tot el ventall d’especialistes, i sortirà a buscar el triomf a París, el 6 d’abril. Encara té els rècords del món de 5.000 i 10.000 i vol tornar al primer pla amb un triomf sonat en els 42 quilòmetres.
I no ens oblidem del mestre de Bekele, del seu pare atlètic, Haile Gebrselassie, que encara no s’ha acomiadat de la competició i també lluitarà per un triomf de prestigi, el 4 de maig, a la Marató d’Hamburg.

S’apropa una època interessant per als maratonians. No es tracta d’un Campionat del Món ni d’uns Jocs Olímpics però hi haurà bufetades per pujar al calaix més alt del podi. Sense tàctiques, a buscar marques, a la cacera del rècord. Una estona després arribaran els populars, que també hauran lluitat pels mateixos carrers que els cracs, que potser hauran patit el temut «mur», però que seguiran endavant per aconseguir el seu repte. Després, un cop a casa o a la feina, n’explicaran les vivències a familiars i amics i seguiran alimentant aquesta febre maratoniana.

Sebas Guim es maratoniàno i periodista de TV3 a Madrid.

Comparte este artículo

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest

Artículos relacionados

Artículos recientes

Síguenos